AED of Defibrillator

Een AED, Defibrillator of Automatische Externe Defibrillator. Dit zijn verschillende benamingen maar de betekenis en de functionaliteit is exact hetzelfde. In Nederland is het woord AED de meest gebruikte term. Een defibrillator wordt ingezet bij een hartstilstand en geeft alleen een schok wanneer nodig. Iedereen kan een defibrillator aanschaffen en bedienen. Professional of niet. Gaat u voor het eerst een AED kopen? Laat ons u adviseren of kies voor een voordelig AED pakket. Een AED daar red je levens mee.

Losse AED

Incl: elektroden, batterij en safeset.

AED pakket

Compleet en voordelig pakket.

Training

Trainingsmiddelen voor de AED merken.

Ophangsysteem

Ophangbeugels, binnen- buiten kasten AED.

AED artikelen

Tassen, batterijen, elektroden, stickers,

Wat mag u van ons verwachten?

Veiligheidsmaster staat voor betaalbare kwaliteit. Een overkill aan producten, daar zien wij de meerwaarde niet van in. Het gaat juist om kwalitatief hoogwaardige veiligheidsproducten die voor uw situatie geschikt zijn. Of u nu een bedrijf, VVE, buurt, instelling, organisatie of een particulier bent. Wij kunnen zeker iets voor u betekenen. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

Inhoudsopgave

Verschil elektroden AED en ICD of pacemaker

Kenmerken en terminologie AED

Er zijn verschillende kenmerken en terminologieën die bij een AED worden gebruikt. Voor een niet professional is dit verwarrend en daarom een korte en zeer eenvoudige uitleg. 

Defibrillator is een afgeleide van het engelse woord defibrilator en betekent letterlijk: een apparaat dat wordt gebruikt om hartfibrillatie te beheersen door elektrische stroom op de borstwand of het hart aan te brengen. Dit kan dus zowel een AED als ICD zijn.

AED is een afkorting en staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar apparaat wordt ingezet bij een hartstilstand. 

Een ICD is een afkorting voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ook wel pacemaker genoemd. 

Een AED is een draagbaar apparaat en wordt ingezet bij een hartstilstand. Dit is niet persoonsafhankelijk. De ICD  is in het lichaam geplaatst en kan dus slecht op één persoon worden gebruikt. Daarnaast is de ICD permanent aangesloten. Zodra en er een hartstilstand dreigt detecteert de ICD dit en geeft het de drager een schok. Op deze manier wordt het hartritme herstelt. Een AED moet door een omstander of burgerhulpverlener worden aangesloten op het slachtoffer.

Wat doet een AED?

Een AED analyseert het hart. Er wordt onderscheid gemaakt in drie soorten hartactiviteit. Namelijk; een normaal ritme, een verstoord hartritme en geen hartritme. Als er geen hartritme is dan is er sprake van een hartstilstand.

Geen schok 

Bij een normaal ritme hartritme en bij een hartstilstand wordt er geen schok toegediend. Is er sprake van een hartstilstand? Dan geeft u borstcompressies of hartmassage. 

Wel schok

Bij een verstoord ritme trekt het hart nog wel samen, maar wordt er geen bloed rondgepompt. Oftewel het hart is aan het fibrilleren. Een AED defibrilleert en zorgt ervoor dat het hart, middels een schok, weer het normale hartritme aanneemt. 

Wat doet een aed bij normaal, verstoord of stilstaand hartritme

Waar hangt een Defibrillator?

Een defibrillator hangt vaak bij openbare gebouwen. Zoals het buurthuis, de openbare school, het gemeentehuis, overheidsinstellingen en winkelcentra. U vindt de defibrillator door goed om u heen te kijken. 

Online defibrillator bij u in de buurt vinden 

Naast een defibrillator op zicht vinden is het ook mogelijk om online te kijken waar een AED hangt. Dit is mogelijk gemaakt door de Hartstichting en Hartslagnu. U vult uw postcode of adres in. Vervolgens ziet u welke AED bij u in de buurt hangt.  

Let op

Alle defibrillatoren op de kaart voldoen aan de gestelde eisen. Oftewel deze zijn openbaar toegankelijk en aangemeld. Voldoet het apparaat niet aan deze eis, dan wordt deze ook niet op de kaart getoond. 

Hartstichting en Hartslagnu

AED kopen voor de buurt?

Check dan eerst of uw buurt in de zogenaamde ”rode” vlek. valt. Als dit het geval is dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie. Wij helpen u graag.

Welke AED merken zijn er?

Nederland is een populair land voor AED merken. Dit komt mede doordat Nederland zeer goed georganiseerd is, gezondheid belangrijk vindt en er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. Er zijn onderling kleine verschillen, maar elke AED doorloopt hetzelfde protocol. Waardoor in principe iedereen een defibrillator kan bedienen. Dus de merken spelen in op de persoonlijke voorkeur. Dat houdt in dat er Defibrillatoren zijn met een LCD scherm, over reanimatie feedback beschikken of meertalig zijn. Dus gaat u een AED kopen? Kijk dan goed naar uw eigen situatie en die van uw direct omgeving. Weet u niet goed welke merk het beste bij u past? Maak dan gebruikt van onze configurator. 

AED kopen alle aed merken AED Cardiac Science, AED Defibtech, AED Heartsine, AED Physio Control, AED Philips, AED Zoll

Wie mag een AED bedienen?

Regelmatig wordt ons gevraagd wie een Defibrillator mag bedienen. Het antwoord is simpel. Iedereen mag een AED bedienen. Echter kan een reanimatie als traumatisch worden ervaren. Vooraf weet niemand precies hoe hij/zij hierop reageert. Het komt voor dat mensen ”bevriezen” of in paniek raken. Waardoor ze niet in staat zijn om de AED aan te sluiten op het slachtoffer. Terwijl dit juist essentieel is voor een succesvolle reanimatie, want de eerste 6 minuten zijn van levensbelang. Om u voor te bereiden adviseren wij regelmatig een reanimatietraining te volgen. Dit kan met de buurt, als gezin of met uw werk. Het is een vast onderdeel van een EHBO of BHV cursus. 

AED bedienen mag iedereen

Voordelig een AED of AED pakket kopen?

U wilt een AED kopen, maar weet niet precies welke AED het beste bij u past. Of u wilt gewoon de beste prijs voor een pakket? Pas eenvoudig zelf de prijs aan en verstuur de offerte. 

Wat is de functie van een AED?

Automatische Externe Defibrillatoren, worden gebruikt om slachtoffers met een plotseling hartstilstand te helpen. Het is een geavanceerd maar gebruiksvriendelijk medisch apparaat. Het analyseert het hartritme en, indien nodig, dient het een elektrische schok of defibrillatie toe. Met als doel om het hart te helpen terugkeren naar een geldig ritme. Een hartstilstand is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. In feite zullen dit jaar meer dan 16.000 mensen een hartstilstand krijgen. Een AED is momenteel de enige manier om tijdens een hartstilstand het normale hartritme te herstellen. De gemiddelde responstijd voor professionele hulpverleners, na een noodoproep, is 8-12 minuten. Voor elke minuut die defibrillatie vertraagt neemt de overlevingskans met 10% af.

Veelgestelde vragen

Een AED, of Automatische Externe Defibrillator, is een slim apparaat dat je vaak tegenkomt in openbare ruimtes. Als iemands hart problemen heeft en niet goed klopt, komt de AED in actie.

  1. Eerst analyseert het de hartslag om te zien of er iets mis is.
  2. Dan geeft het gesproken instructies aan de persoon die helpt, zodat je precies weet wat je moet doen.
  3. Vervolgens, als het hart echt in de war is, geeft de AED een elektrische schok. Dit is om het hart te ‘resetten’ en weer normaal te laten kloppen.
  4. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat de AED heel veilig is. Het geeft alleen een schok als dat absoluut nodig is.

Dankzij deze stappen kan iemand die een AED gebruikt levens redden, zelfs als hij of zij geen dokter is. Het is net alsof je een kleine, draagbare hulpverlener bij de hand hebt die precies weet wat te doen als er een hartprobleem is.

Beide types AED’s doorlopen exact hetzelfde reanimatieprotocol. Van het aansluiten op het slachtoffer tot de analyse van het hartritme en het geven van de schok. Het enige verschil is dat bij een halfautomaat de bediener zelf de schok toedient door op de knop te drukken. Bij een volautomaat doet de AED dit zelf. 

De Zoll Plus, Zoll 3 en de Heartsine 500P beschikken over reanimatie feedback. Reanimatiefeedback houdt in dat de defibrillator naast de drukfrequentie ook aangeeft of de borstcompressie diep genoeg is, tijdens de hartmassage.  

Nee, absoluut niet. Een AED doet op dagelijkse basis zelftests en geeft aan als er een storing is. Echter komt dit bijna niet voor. Functioneert de defibrillator niet naar behoren? Dan valt dit binnnen de fabrieksgarantie. De garantietermijn is in de meeste gevallen 8 jaar. 

De meeste apparaten zijn geschikt voor kinderreanimatie. Er zit alleen een verschil in de toepassing. Bij het ene merk zijn aparte kinderelektroden nodig, terwijl bij het andere merk alleen een knop hoeft worden ingedrukt. 

De prijs van een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan variëren, maar ligt over het algemeen tussen de €1000 en €2500. Deze kosten zijn afhankelijk  van het merk en de specificaties. Extra accessoires kunnen de prijs verder verhogen.

Tip: Voor de aankoop is het verstandig om met ons te overleggen, zodat je een model kiest dat het beste past bij; de specifieke behoeften en het budget.

De levensduur van een Defibrillator kan variëren, maar veel apparaten zijn ontworpen om 5 tot 10 jaar mee te gaan. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het merk, hoe vaak het wordt gebruikt en hoe goed het wordt onderhouden.

Mindray C1 AED kopen
Mindray C1 AED + gratis tas

Mindray C1 AED

De Mindray C1 AED is een zeer uitgebreide en betaalbare defibrillator. Unieke kenmerken: Meertalig, ook  geschikt voor kinderen en eenvoudig in gebruik.

Het meest complete AED buurtpakket van Nederland

FRX philips buurtpakket kopen met aivia 210 kast

Philips FRX Buurtpakket

  • Inclusief Reanimatie en AED training (max 20 pers)
  • Ideaal voor buurt, VVE, kerk of bedrijventerrein
  • Met een 5 jarig onderhoudscontract
  • Aivia 210 buitenkast met pincode
  • Philips FRX AED

€ 2650,-    € 2100,-

De waardering van www.veiligheidsmaster.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 24 reviews.