Brandbestrijding en -preventie

Brandbestrijding en brandpreventie zijn cruciaal voor je veiligheid. Dit omvat het voorkomen en het blussen van branden. Brandblussers en blusdekens zijn het hulpmiddel om beginnende branden te doven. Terwijl rookmelders een vroege waarschuwing geven voor het ontstaan van een brand. De enige brand die is te blussen, is een beginnende brand. Wees daarom voorbereid.

Brandblussers

De meeste voorkomende blussers, zoals; Schuim-, CO², Poeder- en Lithiumblussers

Melders

Rookmelders dienen ter preventie. Keuze uit; Hitte-, CO- en Rookmelders

Blusdekens

O.a. Glasvezel-, Wollen-, Lithium- en brandvertragende blusdekens

Wat mag u van ons verwachten?

Veiligheidsmaster staat voor betaalbare kwaliteit. Een overkill aan producten, daar zien wij de meerwaarde niet van in. Het gaat juist om kwalitatief hoogwaardige veiligheidsproducten die voor uw situatie geschikt zijn. Of u nu een bedrijf, VVE, buurt, instelling, organisatie of een particulier bent. Wij kunnen zeker iets voor u betekenen. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

Inhoudsopgave

Verschil brandbestrijding en brandpreventie

Er zijn verschillende kenmerken en terminologieën die gebruikt worden voor brandbestrijding en brandpreventie. Voor een niet professional is dit verwarrend en daarom een korte en zeer eenvoudige uitleg. 

Brandbestrijding gaat over het beheersen en blussen van branden, nadat ze zijn begonnen. Dit kan worden uitgevoerd door professionele brandweerlieden, maar ook door gewone burgers met behulp van de juiste tools en kennis.

Brandpreventie daarentegen gaat over maatregelen die worden genomen om te voorkomen dat een brand überhaupt begint. Dit kan gaan van eenvoudige taken zoals het veilig omgaan met kaarsen en elektrische apparatuur, tot complexere processen zoals het installeren van brandveilige materialen in gebouwen.

Het grootste verschil tussen brandbestrijding en brandpreventie is dat bij brandbestrijding er al een brand is en deze zo snel mogelijk geblust moet worden. Terwijl voor brandpreventie geldt dat er alles aan wordt gedaan om een brand te voorkomen.

Branddriehoek

Een belangrijk onderdeel van brandbestrijding is het begrijpen van de branddriehoek – zuurstof, warmte en brandstof. Een brand kan alleen worden gecontroleerd en geblust door een van deze elementen te verwijderen.

De meest voorkomende brandblussers om brand te bestrijden

Brandblussers zijn een cruciaal hulpmiddel bij brandbestrijding. Ze zijn ontworpen om kleine, beginnende branden te blussen door een blusmiddel te verspreiden dat de branddriehoek verstoort. Verschillende brandblussers zijn geschikt voor verschillende soorten branden, waaronder branden veroorzaakt door vaste stoffen, vloeistoffen of elektriciteit.

 • Waterblussers: Dit zijn de meest voorkomende brandblussers en ze zijn het meest effectief tegen klasse A branden
 • Schuimblussers: Deze brandblussers zijn effectief tegen klasse A en B branden.
 • Poederblussers: Ook bekend als ABC-blussers, deze kunnen worden gebruikt op klasse A, B en C branden. 
 • CO²-blussers: De CO²-blusser is ideaal voor het bestrijden van elektrische branden, maar worden ook gebruikt bij klasse B branden. 
 • Lithiumblussers: De lithiumblusser is speciaal ontworpen om branden te bestrijden die worden veroorzaakt door lithiumbatterijen, zoals die in laptops, smartphones, tablets en elektrische voertuigen.

De blusdeken om een brand mee te doven

Blusdekens, ook wel brandwerende dekens genoemd, zijn belangrijke hulpmiddelen bij brandbestrijding. Ze worden meestal gemaakt van brandvertragend materiaal zoals glasvezel of wol, en zijn bedoeld om kleine, beginnende branden te doven of om mensen te beschermen tijdens een brand. Hier zijn enkele soorten blusdekens

De meest voorkomende blusdekens

 • Glasvezel blusdekens: Deze worden vaak gebruikt om kleine huishoudelijke branden te blussen dankzij hun hittebestendige glasvezelstof.
 • Wollen blusdekens: Gemaakt van vlamvertragende wol, deze zijn effectief bij het blussen van kleine branden, maar niet zo hittebestendig als glasvezeldekens.
 • Brandvertragende dekens: Deze zijn bedoeld om mensen te beschermen tijdens een brand, vaak gebruikt bij het evacueren van een brandend gebouw.
 • Lithiumblusdekens: Specifiek ontworpen om branden veroorzaakt door lithiumbatterijen te blussen, deze zijn gemaakt van niet-geleidende materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Ter brandpreventie gebruik maken van een melder

Melders zijn cruciale instrumenten in de brandpreventie, omdat ze een vroege waarschuwing geven dat er een probleem is, wat mensen tijd geeft om te reageren en te evacueren. Niet voor niet is de rookmelder, vanaf 2022, verplicht om op elke verdieping te hebben. Hier zijn enkele soorten melders die worden gebruikt voor brandpreventie. 

De meest voorkomende melders

 • Rookmelders: Deze detecteren rook in de lucht, wat een vroeg teken van brand kan zijn. Zijn in elk huis verplicht door overheid.
 • Hittemelders: melden wanneer de temperatuur in een gebied een bepaald niveau bereikt. Ze zijn nuttig in omgevingen waar rookmelders onpraktisch zijn, zoals keukens of garages.
 • Koolmonoxidemelders: Hoewel ze niet direct brand detecteren, detecteren deze melders koolmonoxide, een potentieel dodelijk gas dat kan worden geproduceerd door branden. Ze zijn vooral belangrijk in woningen met gasapparaten.
 • Gasdetectors: Deze detecteren de aanwezigheid van brandbare gassen zoals aardgas of propaan. Essentieel in woningen, campers of boten.
 • Vlamdetectoren: Deze zijn ontworpen om de infrarood- of ultravioletstraling te detecteren die wordt uitgestraald door vlammen. Ze worden vaak gebruikt in industriële omgevingen.

Verbandkoffer aanvullen?

Check dan eerst aan de hand van onze checklist wat u precies nodig heeft. Waarom verbandmiddelen kopen die u niet nodig heeft?

De waardering van www.veiligheidsmaster.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 23 reviews.