CPR-feedback: wat het is en welke AED’s het hebben

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) oftewel reanimatie feedback is een essentieel hulpmiddel om iemands leven te redden. Of het nu om een hartaanval of ander hart gerelateerd probleem gaat. CPR-feedback is een functie die sommige automatische externe defibrillatoren (AED’s) hebben om u te helpen, tijdens het reanimeren.

CPR-feedback

Ten eerste, als iemand een hartaanval krijgt. Dan moeten de omstanders reanimeren, totdat de hulpdiensten arriveren. Als je stopt met reanimeren, dan stopt het hart met pompen. Met als consequentie dat het zuurstofrijke bloed niet meer de vitale organen bereikt en dus uitvalt. CPR-feedback oftewel reanimatie feedback helpt u bij het succesvol reanimeren. 

Reanimatie feedback helpt hulpverlener

Reanimatie feedback helpt mensen door visuele feedback te geven terwijl ze het reanimeren. Het zorgt ervoor dat de borstcompressies juist worden uitgevoerd. Ook al bent u ongetraind. Toch is het belangrijk dat mensen leren reanimeren. Dit vergroot de overlevingskans bij een hartaanval. 

AED met reanimatie feedback

Er zijn AED’s op de markt die over reanimatie feedback beschikken. Zoals de Zoll Plus de Zoll 3 en de Heartsine 500P AED. Door een AED trainer aan te sluiten op een reanimatiepop kunt u verschillende scenario’s trainen. Hierdoor leert u de AED juist te gebruiken en weet u beter wat u in een noodsituatie moet doen. 

Auditieve ondersteuning

Alle AED’s voorzien de AED bediener van een geluidsignaal tijdens de reanimatie. De frequentie van het geluid geeft de snelheid van de te geven borstcompressies weer. 

Visuele ondersteuning

Anderen AED’s hebben een lichtsysteem. Als je reanimatie goed uitvoert dan licht het rood op. Voert u de hartmassage niet goed uit, dan blijft het donker.

Speciale elektroden

Sommige AED’s hebben speciale elektroden die elektrische schokken door de pads sturen als je het verkeerd doet. Dit zijn zogenaamde CPRD elektroden. Op deze manier is de feedback onmiddellijk en onmogelijk te missen. 

Iedereen kan een AED bedienen

Iedereen kan een AED bedienen. Ook zonder training. Dit bevelen wij niet aan, maar de AED is zo ontwikkeld dat dit kan. Een AED met CPR-feedback ondersteunt de ongetrainde hulpverlener beter. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle reanimatie toe. 

Tot slot

Het is belangrijk dat iedereen weet hoe een AED wordt gebruikt. Of het nu gaat om een AED met of zonder reanimatie feedback. Elke AED helpt het slachtoffer bij een hartstilstand. Aarzel dus nooit om een AED te gebruiken bij iemand in nood. Niet helpen is geen optie. 

Gerelateerd nieuws

Advies nodig?

Onze voordelen

De waardering van www.veiligheidsmaster.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 22 reviews.